terug naar de beginpagina van deze site

Advisering


Koopgids vertikale lamelgordijnen: Schijn bedriegt                                                 

Veel vertikale lamelgordijnen doen zich veel mooier voor dan ze zijn!

Niets is mooier dan van die schitterende vertikale lamellen voor het raam. Perfect. Vooral als ze mooi strak hangen. Kijk, en daar beginnen de problemen. De meeste lamellen zijn nou eenmaal niet perfect. Dus gaan ze golven, kronkelen, bobbelen, rafelen, verkleuren, krimpen... Slechte lamellen.., daar krijgt u alleen maar spijt van!

Nou moet u niet meteen denken dat 't aan de prijs te zien is. Er zijn namelijk goedkope lamellen die perfect zijn, en er bestaan dure lamellen die van geen kant deugen. Hoe u dan in vredesnaam het verschil kunt zien tussen goed en niet goed.. ? Ach, dat is veel gemakkelijker dan u denkt.

Als u eenmaal weet wat er met lamellen allemaal fout kan gaan, dan weet u ook waar u op moet letten als u ze koopt. Dan  wordt het nooit een miskoop.

Hoe zit het met de lamellen zelf...?

Vertikale lamellen zijn er in alle mogelijke soorten. Er zijn lamellen van katoen, katoen/linnen, wol, glasvezel, Trevira, aluminium, P.V.C.... Elk materiaal heeft natuurlijk z'n eigen unieke eigenschappen. Maar welk materiaal u ook kiest: het mag niet verkleuren, niet krimpen en niet rafelen! En... ze moeten mooi strak hangen en blijven!  Dus mogen ze niet gaan draaien, bobbelen, of golven. Verder moet u er even op letten of de lamellen wel gelijkmatig verdeeld zijn over de breedte. Zodat er niet twee dicht bij elkaar zitten of dat de laatste er een beetje vreemd bij hangt. Vraagt u advies aan een van onze adviseurs.

Hoe zit het met de P.V.C.-lamellen...?

Er zijn lamellen die licht doorlaten en er zijn lamellen die helemaal geen licht doorlaten. Het beste kunt u een monster van de lamel even tegen het licht houden. Dan ziet u precies wat straks het effekt is. Denkt u er om, dat bij lamellen waar u overdag door naar buiten kunt kijken,dat 's-avonds andersom is.  Anderen stelt u in de gelegenheid bij u naar binnen te kijken...? P.V.C.-lamellen zijn over het algemeen lichtdicht. (Maar als u perse wilt dan bestaan ze ook met hele kleine gaatjes zodat u er toch door kunt kijken.) Kiest u voor P.V.C.; vraag dan aan de winkelier of het gegarandeerd niet kan krom trekken. Dat wil nog wel eens gebeuren in de felle zon. Controleer ook even de ophanging. Vaak gebeurt dat met een haakje wat tot gevolg kan hebben dat de lamel soms afbreekt. Beter is een breed klemmetje dat de lamel vasthoudt en waar hij nooit uit kan glippen. Dichte P.V.C. heeft wel als nadeel dat het donkerder wordt in huis. Ook in open toestand voor uw raam. Want licht komt van alle kanten en wordt geblokkeerd. Kies dan voor de transparante P.V.C.- of textiel-lamellen. Deze zijn lichtdoorlatend, zonwerend en toch ondoorzichtig. O ja, gebogen P.V.C.-lamellen zijn van iets mindere kwaliteit dan de platte soort. Bij gebogen P.V.C.-lamellen wordt uw zicht beperkt door bolling.

Deze hebben dikwijls fellere kleuren en printen dan P.V.C.-lamellen. Voordeel is dat ze goedkoper zijn dan P.V.C.-lamellen. Let u wel even op een tochtige situatie. Bij het bewegen, door tocht, zullen ze iets gaan tikken. Wat betreft de lichtdoorlaatbaarheid maken aluminium-lamellen het ook iets donkerder in huis. Ook in open toestand voor het raam. Zie pvc-lamellen.

Hoe zit het met 't schoonmaken...?

Zit er wel een schoonmaak-voorschrift bij waarin staat dat u garantie heeft als het zelfreinigen niet lukt? Toch even kijken. Want u zult de eerste niet zijn die tot z'n verbijstering ontdekt dat de pas gekochte lamellen helemaal niet schoongemaakt kunnen worden. Schoon laten maken bij een gespecialiseerd bedrijf kan natuurlijk altijd. U zit op de goede website. Bij ons krijgt u zelfs een gratis reinigingscertificaat bij aankoop! Zo kunnen wij laten zien hoe goed wij zijn.

Hoe zit het met de onderketting...?

De onderketting zorgt er voor dat de lamellen ook beneden mooi op hun plaats blijven hangen. Er zijn twee soorten onderketting: kunststof en metaal. Het metaal is zwaarder en heeft dan al snel de neiging om de lamellen naar elkaar toe te trekken zodat het lamelgordijn scheef komt te hangen. Kunststofketting is dus beter. Over zwaar gesproken: onder in de lamellen zijn gewichtjes verwerkt die er voor zorgen dat de lamellen strak naar beneden hangen. Controleer even of deze gewichtjes wel vol kunststof zijn en niet van ijzer met een kunststof omhulsel. Dit omhulsel rekt niet mee tijdens warme periodes. Het zal gaan barsten. En deze barsten zichtbaar door de stof.

Hoe zit het met de sluiting...?

Stelt u zich voor dat u een prachtige raamwand hebt met een openslaande tuindeur. Dan zou het natuurlijk mooi zijn als de sluiting van de vertikale lamellen niet in het midden zit, maar juist bij de tuindeur. Zodat u de lamellen die voor de deur hangen, gemakkelijk opzij te  trekken zijn. Zo gauw uw leverancier zegt dat zoiets niet kan, dan weet u dat bij de verkeerde leverancier zit.

Rails zijn vrijwel altijd van aluminium. Het bedieningsmechanisme zit aan de zijkant en daar moet u even goed naar kijken. Hoe dikker dat bedieningsmechanisme is, hoe groter de kier die u bij de muur krijgt. Een smal bedieningsmechanisme is dus zeker aan te bevelen! En als we dan toch naar de bediening kijken, let dan meteen even op of het kantelsysteem voor de lamellen wel over een ingebouwde vertraging beschikt. Dat voorkomt dat de lamellen met een klap 'overstag' gaan.

Hoe zit het met de levertijd...?

Elke kamer, elk raam is anders. Dus worden vertikale lamellen altijd precies op maat gemaakt. Maar natuurlijk is het niet leuk als u weken lang op dat maatwerk moet wachten. Informeer dus van tevoren naar de levertijd. Een goede firma zorgt er voor dat uw bestelling met een week of twee keurig netjes voor uw raam hangt. Een vergoeding voor de montage is normaal. Als je er van uit gaat dat er vakmensen bezig zijn.

Hoe zit het met de aflevering...?

Een goede vakman geeft u een prijs waar alles bij inbegrepen is. Hij zal u precies vertellen wat het u gaat kosten. Alles gespecificeerd. Zo kunt u ieder detail zelf terug verdienen. Maar er zijn natuurlijk nog meer zaken waaraan u een goede vakman kunt herkennen. Hoe zit het met de voorlichting bijvoorbeeld..? Vraagt u hem maar eens over de reinigingsproblematiek. 99 van de 100 keer zal hij geen adres vertellen waar u uw binnenzonwering kunt laten reinigen. Vreemd, niet waar? Ieder jaar worden informatiestickers verzonden door Lamelcleaning Nederland naar iedereen die binnenzonwering verkoopt. Vertelt hij u wel waar u allemaal op moet letten..? Als hij zelf niet weet wat er met lamellen allemaal fout kan gaan, dan kunt u er ook niet op vertrouwen dat hij u de goede spullen verkoopt, nietwaar..? Een goede vakman weet precies hoe het zit met de kwaliteit van z'n artikelen. Bij zo'n vakman bent u dan ook niet alleen verzekerd van een prima service, maar ook van een waterdichte garantie op uw dure aankoop.

Hoe zit het met de garantie...?

Uw winkelier koopt zijn produkten natuurlijk bij een leverancier. Hoe beter die leverancier, hoe beter de garantie. Zo gauw er iets niet deugt aan die garantie, door bijvoorbeeld uitsluitingen van de fabriek,dan kunt u er bijna zeker van zijn dat er met die lamellen iets aan de hand is. Logisch dus dat ze er geen garantie op durven te geven. In zo'n geval moet u beslist niet kopen. Dit geldt ook voor zogenaamde "eigen merken". Dikwijls afkomstig van kleine fabriekjes. Let u op, deze fabriekjes gaan eerder op de fles dan gerenommeerde merken. Dus daar krijgt u alleen maar spijt van. Vraagt u ook wat de na-levergarantie is in geval van eventuele toekomstige ongelukjes. Grote en kleine merken ruimen vaak de gehele collectie. Een goed produkt gaat altijd vergezeld van een uitstekende garantie!

Hoe zit het met 't doe-het-zelven...?

Uit het voorgaande heeft u natuurlijk al begrepen dat er heel wat komt kijken voordat u er van verzekerd bent dat uw nieuwe lamellen echt mooi hangen. Dan begrijpt u ook wel dat we doe-het-zelf lamellen beslist moeten ontraden. Vaak moet u de onderkanten zelf afwerken, de lamelafstand krijgt u nooit van z'n leven gelijk en u zit altijd vast aan een sluiting naar één kant. Niet doen dus! U denkt dat u geld bespaart, maar in wezen gooit u het weg! Van lamellen die niet mooi hangen krijgt u alleen maar spijt!

Zie ook:   Advisering binnenzonwering   Voor- en nadelen   binnenzonwering adviesindicatie
 
Alle inhoud © Lamelcleaning Nederland.